RODUSTA

AMERIKANBULLDOGGI
(yleistä rodusta )

AMERIKANBULLDOGGI ON ROTUKOIRA mutta EI OLE FCI-ROTU !

Muutoin kuin vain omalle farmille kasvattavat REKISTERÖIVÄT koiransa johonkin kansainvälisesti tunnettuun rekisteröintitahoon..Suomessa (ja pääosin U.S.A:n ulkopuolella ) yleisimmin käytetään NKC-rekisteriä tai ABRAa..Nämä kaksi on sellaisia jotka a) tunnustavat toisensa ja b) ovat yleisesti tunnustettuja ja luotettuja tahoja AB:n rekisteröimiseen..

Mikäli koira on rekisteröity johonkin "naapurin koirakerhoon" niin se on verrattavissa vaikka paperittomaan rotikkaan, eli seropi..

AB on määrätietoisesti jalostettu työkoira joka polveutuu farmikoiriin ja siellä siis niihin bulldoggeihin joita alunperin maahan toivat uudisasukkaat. Kaikkien koirien sukutaulua ei tokikaan pysty seuraamaan aikojen alkuun asti, koska määrätietoista rodun "uudelleenluontia" alettiin tekemään vasta Scottin ja Johnssonin toimesta 1960luvulla.. mutta 1970-1980luvulle pystyy useinkin seuraamaan ihan nettiinkin laitettuja sukupuita..

Rotu on laaja ja sisältää useita tyyppejä jotka poikkeavat toisistaan : koon, ulkomuodon, viettien jakaantumisen ja ihan perusluonteenkin osalta melko paljon. Samoin terveyspuolella tyypit ja linjat määrittävät useita riskejä.. 

Pelkästään ROTUMÄÄRITELMIÄ on useita.. erikseen Bully/Classic-tyypin koirille ja Standardtyypin-koirille. samoin esim, ABRAn ja NKC:n rotumääritelmät poikkeavat aavistuksen toisistaan.

Tämä saman rotunimikkeen alla oleva kirjo on toisaalta suuri rikkaus (löytyy useammalle juuri "se oikea" AB omaan käyttöön ja kotiin) ja toisaalta tämä on asia jonka takia rotua harkitsevan pitäisi "tehdä kotiläksyt" kunnolla ensin- jotta tietää MINKÄLAISTA AB:eeta on edes hankkimassa.

Sukulinjat ja tyypit vaikuttavat moneen asiaan... Tietyissä linjoissa on selkeästi enemmän saalisviettikoiria (tyypillisesti standardlinjat) ja tietyissä enemmän luonteeltaan rauhallisemman oloisia vahteja (tyypillisesti classiclinjat) .

AB on kuitenkin linjoista huolimatta koira joka vaatii pennusta asti määrätietoisen mutta ehdottomasti reilun ohjauksen.. Rodunomainen koira on luonteeltaan itsevarma, mutta ohjaajalleen pehmeä. Egonjatkeeksi näistä ei rodunomaisesti ole, koska itsevarma koira ei turhia rähise. AB toimii useimmiten VAIN tarvittaessa, mutta toimiessaan se toimii 100% ja puruvoiman ja fyysisen kykeneväisyytensä takia rakkaitaan puolustava tai omaa itseään puolustava koira on äärimmäisen vaarallinen vastustaja!

AB EI OLE KOIRAPUISTOKOIRA! Jos etsit itsellesi kivaa "kaikkien kaveria"- ÄLÄ ota AB:eeta!

Syitä on oikeastaan 2. 1) aikuisena harvoin ovat vieraskoirasosiaalisia, monet eivät edes omalla tontillaan asuvia kohtaan laumasosiaalisia.          2) ja kun AB:lla menee herne nessuun niin kellään ei ole kivaa. AB harvoin aloittaa, mutta AB on se joka sen lopettaa..

AB on hyvä harrastuskaveri! : vaikka rodunomainen koira ei omista "paimenkoiramaista" miellyttämishalua niin AB korvaa sen halullaan työskennellä omistajansa kanssa.. Kun koiran ja omistajan suhde on kunnossa niin AB antaa kaikkensa tehdessään töitä.

 Motivointi tosin pitää opetella kenties hyvinkin eri tavalla kuin perinteisillä PK-roduilla. Esim, meidän koirissa on useita jotka EIVÄT ole "namipalkkautuvia", mutta palkkautuvat esim, kehuista tai jostain muusta. Osa pelkästään siitä että "saavat työskennellä" isännän kanssa.

Vaikka rotu ei kuulu SKL niin tänäpäivänä harrastusmahdollisuuksia löytyy kyllä ja esimerkiksi meidän harrastama taakanveto on täysin roduista tai roduttomuudesta riippumaton laji.

AB:ta harkitsevan ihmisen pitäisi ehdottomasti tutustua useampaan erilinjaiseen koiraan livenä ennen ostopäätöstä, jotta saa mitä haluaa/tarvitsee/mihin resurssit riittää. 

Tervetuloa meille tutustumaan useamman eri linjan stanuhybrideihin.    

Yhteystiedoista löytyy puhelinnumeroa ja osoitetta !