MEISTÄ JA KOIRISTAMME


Perheemme käsittää isännän, emännän ja vuonna 2002 syntyneen nuorenmiehen, sekä koiriemme lisäksi kissan.

Koiristammehan ei kaikki siis ole jalostuskoiria, vaan osa on kotikoiria ja harrastuskavereita.
Amerikanbulldoggien lisäksi meillä on pari Boerboelia (Etelä-Afrikan mastiffi) .

Koiristamme osa on käytännössä aina sisällä ja elävät "normaalia kotikoiran elämää" ja suurinosa ulkoilee päivällä tarhoissa ja tulee yöksi sisään, lähes aina ulkona on pari bulldoggia ja boelimme jotka sitten sisätiloihin tulevat lähinnä huonoilla keleillä, muuten pärjäilevät eristetyillä kopeillaan.

Ensimmäinen AB (Poke) meille tuli vuonna 2008 kun oli uusi perheenjäsen haussa ja "koiranpaikka vapaana".. Rotua mietittiin ja tietoa kaivettiin melko pitkään koska molemmilla oli ollut hyvin erityyppisiä koiria ja nyt haluttiin koiraa jonka vaatimukset olivat: lyhytkarvainen, työkoiraperäinen, mahdollisimman terve ja tervepäinen rotu, joka ehdottomasti toimii myös lapsiperheessä (tällöin lapsia oli kotona 3) ..

Ensimmäinen ajatus tietenkin oli rodun nimessä oleva " BULLDOGGI" - paimenkoiria omistaneena se herätti hiukan pelkoa. Koska tuolloin siis bulldoggi tarkoitti jotain ulkomuotojalostettua, hengitysongelmaista ja vähintäänkin kuolaavaa, luustoviallista. Onneksi siis me törmäsimme rotuun tietämättä, että mikä rodun nimi oli. Jolloin pääsi ilman ennakkoluuloja ENSIN kyselemään ja kaivelemaan tietoa...
Rotu vei mennessään samantien! olisiko poke ollut meillä kuukauttakaan kun soiteltiin kasvattajalle, että "emäntä tarvii oman" .. Pimu tuli sitten kesällä 2009.. ja sitten tuli Ada .. Varoituksena siis AB aiheuttaa selkeästi riippuvuutta :) Jokainen koira on niin oma persoonansa ja niitä pitää ehdottomasti saada enemmän kuin yksi...

Jo alunperin nämä vanhimmat koirat (Poken jälkeen) on valittu ajatuksella, että jospa joskus kasvattaisi muillekin näitä (emäntä on aikoinaan käynyt myös SKL-kasvattajakurssit aiempien koirien aikaan vaikkei niitä koskaan kasvattamaan alkanutkaan). Meidän kasvatus sinänsä alkoi vahingosta, että jossain ihmeen välissä oli Poke ja Ada päässyt tapaamaan, josta parinkin ultran (edelleen säilytän lappuja joissa lukee "narttu tyhjä" ) jälkeen syntyi Remo kesällä 2012. No siis koirat oli kyllä valittu alunperin jo niin, että ajatuksena oli hakea niistä linjapohjaa ja tämä yhdistelmähän on sittemmin uusittu "määränlisäämiseksi", varsinkin kun ajattelemattomat kasvattajat meni myymään suurimman osan pennuista ulos ja esimerkiksi yksi kotiinjätetyistä (Ida ) rikkoi itsensä onnettomuudessa vuotisena.

Tämä Poke x Ada -yhdistelmä on se pohja mistä TM`s northern AB`s -kasvatus lähtee. Ja vaikka meillä on melko paljon ns.ostokoiria talossa ( Argo,Sky,Possu,Eva ) niin ne on valittu sukulinjoiltaan tukemaan tätä asiaa.

Meidän halu on pitää rotua päänupiltaan mahdollisimman "työkoiraperäisenä", eli halutaan tehdä hommia, mutta hermojen pitää olla kunnossa jotta osataan myös relata. Koiran pitää olla ohjaajapehmeä, mutta kuitenkin perusluonteeltaan kova. Jotta se on sekä hallittavissa, mutta siitä on töihin. Tokikin fyysiset ominaisuudet pitää olla myös kovat. Eli tämän takia esimerkiksi meillä kun muutamasti on käynyt hieroja niin hommaa sillä on lähinnä noitten "kotisessejen " kanssa (Pimu..Ida..) joilla on fyysisiä ongelmia, ja harrastus/kisakoirista tuumaa vain:" kiva hieroa koiraa jolla on hyvät lihakset, mutta ei täällä oikein mitään ongelmaa ole".

Meillä siis harrastetaan koirien kanssa riippuen miten oma aika antaa myöten, mutta taakanvetoa harrastuspohjalta lähes jokaisen kanssa (ja joku toki kisaakin). Muuten tänäpäivänä melko paljon ns.normijuttuja... Metsässä tai montuilla juoksennellaan joskus uidaan, kun sattuu mahdollisuus niin petojahtia yms. Adan kanssa jonkunverran tehtiin jälkeä ja esine-etsintää yms... Suojelu- ja tokopuoli ollut vähemmällä, mutta eiköhän sinnekin puolelle kun aika on oikea. AB on alunperin kuitenkin se yleiskoira jolla täytyy löytyä viettiä ja kykyä, sekä fysiikkaa useaan asiaan.

Kun meillä tehdään pentue niin aika tarkkaan mietitään mitä haetaan ja mihin ajoitetaan, koska meillä siis emä ja pennut asuu sisällä ja usein emäntä viettää todella paljon aikaa pentueen kanssa, jotta ne sekä tottuvat käsittelyyn, mutta myös jotta sieltä pystytään etsimään "se oikea"-pentu jokaiseen kotiin. Ja koska halumme ja ajatuksemme jalostuksessa on, pitää AB rotuna joka ei välttämättä sovi jokaiselle - mutta sopii tälläistä Abeeta etsivälle niin meillä esim.väriä tai korvanmuotoa tärkeämpää on se luonne.

Tule tapaamaan meitä ja tutustumaan lisää!